Chimera van 1973 tot 1989:

9 mei 2005

Beste John,

Wat een verrassing om onze oude trouwe Chimera springlevend op het web aan te treffen!
Wij, Jan Maurits en Jacoba de Jonge, bestelden de boot via de Nederlandse importeur Evecom in '73, maar zij werd pas eind mei '74 geleverd en te water gelaten in de Eem te Baarn: ....ons eigen bootje, dat ons op zijn vleugels zou meenemen naar onbekende kusten en eilanden, als in Psyche's dromen! Maar ook het gezinsbootje met ruimte voor kinderen en dicht bij het water. De jongste van onze drie dochters is in april 74 geboren en zij ging mee op onze eerste tocht over IJsselmeer en Wad.

In '75 werd een trailer aangeschaft en een groot dekzeil, dat kuip en achterschip droog hield en stahoogte bood door de riemen als schaar te gebruiken. Zo toerden we met de oudste twee door Friesland en het jaar daarna over het Duitse wad. Zij sliepen in de kajuit en wij in de kuip met de voeten in het achteronder en de schouders wat geklemd tussen zwaardkast en kuipwand.
In '77 waagden wij (zonder kinderen) de oversteek naar Engeland: Zeebrugge, Ramsgate, afzakken langs de kust en via Dover-Calais terug. In '78 voeren we zelfs met drie kinderen en een hond door Friesland en over de Beulakker. Maar het werd wel wat te vol.

De volgende jaren werden dan ook rustiger voor Chimera. Gezinsvakanties werden in een huisje in Friesland doorgebracht en altijd ging Chimera mee. Ook werden er kleine tochten over rivieren en andere binnenwateren ondernomen door vader met één dochter of door hem alleen. Voor de gezins-zeiltochten konden wij gebruik maken van een groter schip. Wel voeren we altijd samen mee met de Hemelvaart -Waddentocht en bezochten we de Drascombe-reunies. Maar voor Chimera was het te saai; ze stond teveel onder haar afdak in de tuin.

Toen langzamerhand de dochters het huis begonnen te verlaten, kwam er weer zicht op mooie tochten met een klein bootje langs verre kusten. Maar toen ontstond ook de verleiding om dat te gaan doen in de nieuwere versie: de coaster, met de aparte kuip, betere achtervakken en vooral meer ruimte en berging in de kajuit. Het ging ons aan het hart Chimera "in te ruilen", maar zij vond heel enthousiaste leuke nieuwe eigenaren in André en Co Hartensveld en wij waren vereerd, dat zij haar naam behield.

Sinds '98 varen wij in de coaster 'Riddle of the Sands' want wij blijven de Drascombe trouw. Intussen maakten we met haar vele spannende tochten over de Duitse Wadden en de Halligen. Wij trokken verder naar Denemarken en twee jaar later naar de Lymfjord. Wij zeilden in Zuid Engeland en langs de kust van Cornwall, maar nu steken we met de pont over en beginnen we waar we willen zijn. De West kust van Schotland en afgelopen zomer Zweden.............ongekende kusten en mogelijkheden mét de Drascombe! En altijd leuke mensen ín de Drascombes.

Wij hopen dat we elkaar eens op het wad zullen treffen. Deze zomer blijven we op het eigen Nederlandse Wad, dus wie weet ? Wij zullen uitkijken naar Chimera en zijn blij en vereerd met haar nieuwe baas, die haar -en haar naam- op waarde weet te schatten !
Heel veel zeilplezier en zeilersgroet,

Jacoba de Jonge